Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) ‘nin İstanbul’da yaptığı çalışmalarda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. İstanbul’un 39 ilçesinden sucuklar toplanarak laboratuvar ortamında incelendi. Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti.”ÖZELLİKLE SUCUK HİLEYE ÇOK AÇIK BİR GIDA MADDESİDİR”GLADER Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, sucuğun üzerindeki etiketin okunması gerektiğini belirterek, “Ramazan ayı geldi, ister istemez insanlar güçlü ve daha kaliteli beslenmek istiyor. En iyi hayvansal gıdalar ile açlığınızı bastırabilirsiniz. Bu noktada vatandaşımızı uyarmak gerek. Özellikle sucuk hileye fazla aleni bir gıda maddesidir. Tüketicilerimize ve halkımıza uyarımız şu olacaktır. Üzerindeki etiketlerin fazla iyi okunması gerekiyor. Kendi denetimlerini kendileri yapıyor olmalılar. Son kullanma tarihine bakılmalı. Aynı zamanda üzerinde içlerinde neler olduğu yazmak zorunlu. Etiket tebliğine göre, bunların yazılması zorunludur. Hele hele de eder ucuzsa, incelemelerinde dikkatli olmaları gerekir” dedi.”MAALESEF BAZI SUCUKLARDA BU TÜR HİLELERE ŞAHİT OLDUK”Yaptıkları araştırmalarda hiç hayvansal hücrenin olmadığı sucukları tespit ettiklerini belirten Orhan, “Kullandığımız hayvansal gıdalar pahalı olduğu için hayvansal gıdalara karşı bilhassa bitkisel proteinler kullanılıyor. Bunlar öbür sanayi tuzları ile kamufle edilmesinden tutun içerisine bir sürü hadiseler katılabiliyor. Bunları etiket tebliğine göre yazmamız mecbur olduğu için vatandaş o yüzden etiketleri fazla iyi okumalı. Bir denetçi gibi çalışmaları gerek. Entegre üretim tesislerinde hileler fazla daha gelişmiş durumda. Bunları yakalamamız fazla daha zor oluyor. Çok daha profesyonelce yapıldığı için kolay laboratuvarda bu hileleri yakalamamız olası olmuyor. Yapılan çalışmalarda hiç hayvan hücresi olmadan tamamen bir hayvan gıdası gibi hayvansal gıda elde edilmiş ürünler yapıldığına tanık olduk” diye konuştu. Orhan soya unu, tuz, tatlandırıcı ile üretilmiş sucuğa et tadı verildiğini anlatım ederek, “Bu anlamda fazla gelişmiş teknolojiler var. Siz soya ununa tuz, tatlandırıcı kattığınızda et yediğinizi sanıyorsunuz. Bunun yakalanması fazla zor. Ciddi bir laboratuvar ile kimyasal muayenesinin yapılması gerek. Türkiye’de bu laboratuvarların sayısı sınırlı. Siz protein oranı olarak baktığınızda yüzde 22 protein mevcut fakat önemli olan o proteinin bitkisel mi hayvansal mı olduğu fazla önemli. Buradan şunu söylemek istiyorum. Et yerine ot yiyoruz. Maalesef bazı sucuklarda bu cin hilelere tanık olduk” şeklinde konuştu.”TAVUKTAN DA OTTAN DA SUCUK YAPILIR”Marketlerde etten üretilen sucuğun kilosu 188 lira, tavuk sucuğun kilosu 87 liradan satılırken, kasaplarda ise et sucuğun kilosu 300 lira ile 350 lira arasında değişiyor. Kasaplar ise kendi sattıkları sucuğun marketlerden daha güvenilir olduğunu savundu. Kasap Özcan Yazıcı, sucukta hilenin rahatlıkta yapıldığına dikkat çekerek “Soya sosu, baharat, tavuk taşlığı koyabilir. Tavuk bile çeksen sucuk tadı olur. Kullanılan iyotlu tavuğu bile sucuk yapabilir, istediği fiyata satabilir. Tavuktan da ottan da sucuk yapılır, vatandaş zaten içeriğine bakmıyor. Biz burada doğruyoruz, yağsız tuzsuz veriyoruz” dedi.”ÜZERİNDE NE OLDUĞU YAZIYOR”Kasap Arif Aydın ” Sucuğun kilosu 330 lira. Et fiyatına göre şu lahza eder normal. Bizim sucuklarımızın üzerinde ne olduğu yazıyor fakat gene de içine madde koyuyorlar” diye konuştu. 30 yıldır kasaplık yapan Cengiz Uysal ise “Sucuğun kilosu 300 lira. Müşteri istediği eti seçiyor, istediğini veriyoruz. Her şey müşterinin gözü önünde yapılıyor, amade satmıyoruz” şeklinde konuştu.Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel İstanbul Güncel Haberler
GÜNDEM
03 Ekim 2024EKONOMİ
03 Ekim 2024EKONOMİ
03 Ekim 2024EKONOMİ
03 Ekim 2024EKONOMİ
03 Ekim 2024EKONOMİ
03 Ekim 2024EKONOMİ
03 Ekim 2024EKONOMİ
03 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.