Manavgat, son 10 yıldaki yatırımlarla örtü altında 20 bin dekarlık alana muz ekimi yapılarak Türkiye’nin muz üretim merkezi haline geldi. Havanın soğuduğu son günlerde Manavgatlı üreticiler seraların ısısını 7 derecede tutabilmek için aka gayret sarf ediyor.Üreticiler, seralarda kullanılan muhtelif iklimlendirme sistemleriyle muz bitkilerini ve ürün verimini korumayı hedefliyor. Hava sıcaklığı 7 dereceye düştüğünde otomatik olarak harekete geçen iklimlendirme sistemlerinin yanı sıra, geleneksel yöntemlerle de seraların ısısı korunmaya çalışılıyor.Üreticiler, iklimlendirme sistemlerinden termosifon sistemiyle ısıtılan veya yer altından çekilen 22 derecedeki suyun buharının yanı sıra, sisleme ve dumanlama yöntemini de kullanıyor.Manavgat’ta 12 dönümlük kapalı alanda muz serası olan Hasan Çetin ve Hasan Göktaş, soğuk gecelerde seradaki bitkileri korumanın önemine değindi. Muzun tropikal cin olduğunu ve aka ısı dalgalanmalarına dayanamadığını belirten Hasan Göktaş, sıcaklığın 7 derecenin altına düşmesi durumunda muz bitkisinin strese girdiğini ve üründe verim kaybı olduğunu söyledi.Seranın ısısını muhafaza etmek için karbondioksit salınımı ve yer altından gelen sıcak ab buharını kullandıklarını anlatan Göktaş, “Seraların içinde sıcaklık 7 dereceye yaklaştığında kutularla satın aldığımız karbondioksit gazını seranın içine salıyoruz. Bunun 2 cin faydası oluyor. Yukarıdan gelen soğuk havayla muz bitkisi arasında bariyer oluşturuyor ve soğuk havanın aşağı geçmesini önlüyor. Aynı zamanda karbondioksit olduğu için bitkinin daimi fotosentez yapmasını ve diri kalmasını sağlıyor” dedi.Karbondioksit salınımının yanı dizi yerin 110 metre altından artezyenden ab çıkardıklarını anlatan Göktaş, “Çıkardığımız bu suyun sıcaklığı yaklaşık 22 radde civarında. Yerden yaklaşık 1,5 metre yüksekte kurduğumuz borularla ab tüm serayı dolaşıyor. Boruların her bir metrelik bölümünde mikro başlıkların bulunduğu fıskiyeler var. Buralarda çıkan ab soğuk havanın etkisiyle buharlaşıyor ve ısıyı sabit tutmaya yardımcı oluyor” diye konuştu.Muz bitkisinin soğuktan korunmasının öbür örtü altı bitkilerinden farklı olduğunu kaydeden Göktaş, “Muz, fazla çok sıcaklık dalgalanmalarını sevmiyor. Isının stabil kalması gerekiyor. O yüzden biz, muz üreticileri saat 21.00’den sabah güneş doğup, dışarısı ısınana kadar seradan ayrılamıyoruz” dedi. (DHA)İlginizi ÇekebilirDoğu'yu kar, buz ve soğuk tutsak aldı Günün Trend Videosu Daha fazla göster Antalya diri Güneş Türkiye
GÜNDEM
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.